Welcome Readers!

Nama ku Johari atau lebih akrab di panggil joe, aku seorang yang openminded dan simple. blog ini adalah tempat ku meluahkan isi hati, segala apa sahaja yang terlintas di alam semesta serta minda ku dan ia mengunakan bahasa rojak bercampur english dan saya juga tidak mahir berbahasa inggeris jadi maaf jika ade tersilap. saya berharap jika ada apa-apa opinion boleh comment dibawah, Nice to meet you all.. hope you enjoy reading my blog!

WARNING: blog ini adalah untuk openminded peoples

Pembekuan Otak atau Brain freeezee!

Pembekuan otak yang ditakuti! Hehehe skema gile pembekuan. Aku rase ramai yang pernah mengalami pengalaman sendiri terkena brain freeze nie, malangnya. Perkara yang buruk mengenai sakit kepala kerana ais krim ialah mereka menyakitikan kite untuk beberapa saat atau minit

Dan sakit kepala ini tidak hanya datang dari ais krim, ia boleh datang dari makan sebarang makanan benar-benar sejuk atau minuman. Seperti Slurpees. Malah, pada tahun 1994, 7-Eleven mengunakan trademark Brainfreeze sebagai motto minuman sejuk mereka.. try la kalau nak rase pening hehehe..

Jadi apa yang menyebabkan sakit kepala at the first place? Ia mempunyai kaitan dengan reseptor saraf di atas lelangit mulut anda. Apabila anda menggigit aiskrim, ada yang menyentuh bahagian atas mulut, atau dikenali sebagai lelangit keras. Ini seterusnya mencetuskan saraf di atas lelangit untuk menyejukkan dengan cepat. Saraf menghantar mesej kecemasan kepada otak bahawa ia telah mengenai sesuatu yang sejuk gile nak mampus.. dan saluran darah di dalam otak menyempit sebagai respon. Apabila darah hangat bergegas melalui saluran darah sekali lagi dgn cepat! Anda akan mendapat rasa kesakitan
Yang teramatnya tetapi jangan bimbang sebab ia tidak mendatangkan sebarang effect

Jadi sebagai seorang yang bukan dari kutub utara atau santa claus apa yang perlu kita lakukan? jika sakit kepala telah bermula, anda boleh sentuh lidah ke bumbung mulut dan tahan di posisi berikut, pemanasan akan berlaku sehingga lelangit anda dapat menurunkan suhu serta reaksi terhadapa otak akan berkurangan.

jadi jangan rase takut kerana anda masih boleh menikmati kesedapan ice cream favourite anda tanpa rase khuatir!
Labels:
4 Responses
  1. Nazira Says:

    kucing tu tomey >_<


  2. kucing yang tengah sedap makan ice cream hehehe


  3. Nazira Says:

    teringin la mau mkn aiskrim...hehehehehe


  4. makan2 best tau ice cream hehehehe


Related Posts with Thumbnails